Viceprimari, în ofsaid de incompatibilitate la Targu Mures
Bătălia pentru patrimoniul fostei Uniuni a Tineretului Comunist continuă. Nou-înfiinţata, în octombrie 2008, Fundaţie Judeţeană pentru Tineret Mureş duce un război pe mai multe fronturi împotriva administraţiei locale pentru a prelua imobilele UTC, ajunse, spun reprezentanţii fundaţiei, ilegal la Primărie. Ultima sesizare a reprezentanţilor vizează incompatibilitatea în care s-ar fi aflat viceprimarii Claudiu Maior şi Csegzi Sándor (foto), respectiv consilierul local Balint Ştefan atunci când, în calitate de membri ai Consiliului de Administraţie a Casei de Cultură ar fi aprobat noul regulament de organizare şi funcţionare a instituţiei. Mingea se află acum în terenului prefectului Marius Paşcan şi al inspectorilor ANI.
Casa de Cultură a Studenţilor ,,Mihai Eminescu" a revenit în atenţia opiniei publice la sfârşitul anului 2008, când un proiect al Primăriei Tîrgu-Mureş de a transforma instituţia publică în serviciu public a devenit hotărâre de Consiliu Local. Proiectul de reorganizare s-a lovit de opoziţia conducerii Casei, care şi-a găsit un aliat în Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Mureş, condusă de Traian Daniel Rus.
Fostul director al casei de Cultură „Mihai Eminescu" a atacat în justiţie Hotărârea Consiliului Local, nr. 180 din 30 octombrie 2008, prin care s-a modificat Regulamentul de organizare şi funcţionare al Casei de Cultură a Ştiinţei şi Tehnicii „Mihai Eminescu", în sensul completării Consiliului de administraţie cu noi membri şi reorganizării, în principiu, a acestei instituţii ca serviciu public. Totul cu scopul eficientizării şi îmbunătăţirii managementului acesteia. După un an şi jumătate de judecată, Dorel Vasile a pierdut procesele atât în primă instanţă, cât şi în recurs. În 28 ianuarie acest an, completul de judecată de la Secţia Contencios Administrativ şi fiscal a Curţii de Apel a hotărât, prin decizia nr. 120/R că: „Admite recursul declarat de pârâtul Consiliul local al mun. Tîrgu-Mureş; Modifică hotărârea atacată în sensul că respinge acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul Vasile Dorel vizând anularea HCL 180/30.10.2008 şi componenţa consiliului de administraţie; Obligă intimatul reclamant să plătească pârâtului recurent cheltuieli de judecată în cuantum de 3.360 de lei".
Tineretul nu se lasă
Într-adevăr dacă citim cele două articole, viceprimarii şi consilierul local nu aveau dreptul să facă parte din Consiliul de Administraţie al Casei de Cultură. Mai ales că, după apariţia legii 161, într-o situaţie similară s-a aflat şi consilierul local, pe atunci, Mihail Poruţiu, care a invocat că nu a primit vreodată vreo remuneraţie pentru calitatea de membru în Consiliul de Administraţie a casei. Şi totuşi a fost nevoit să se retragă din Consiliu.
Însă în prezent, mingea este în terenul Instituţiei Prefectului, respectiv suntem curioşi care va fi răspunsul inspectorilor de integritate, care au făcut vâlvă pentru falsuri mai mici. Toată această tevatură în jurul Casei de cultură are bineînţeles şi un scop mai puţin nobil, şi anume cine administrează sau deţine imobilul. Problema patrimoniului defunctei Uniuni a Tineretului Comunist (UTC) nu este tranşată nici până în ziua de astăzi. Fundaţia Judeţeană de Tineret Mureş a preluat în 1990, prin decretul lege 150 din 1990 mai multe clădiri ce au aparţinut fostului UTC, pe care însă le-a pierdut prin hotărâri judecătoreşti definitive în perioada 1992-1998. Printre imobilele ce au aparţinut acum 20 de ani Fundaţiei de Tineret se numără şi Casa de Cultură a Studenţilor "Mihai Eminescu". Imobilul a ajuns în patrimoniul municipiului prin Decizia nr. 151 din 1992 a Primăriei Tîrgu-Mureş. În 2008, o organizaţie succesoare a primei fundaţii de tineret şi-a propus, printre obiective, recuperarea fostului patrimoniu, preluat, susţin reprezentanţii noii entităţi neguvernamentale, abuziv de către autorităţile locale.
Lena Graur
2010-03-16
2010-03-16
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu